desember 2007
ma ti on to fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Det begynner med en gave ....

Publisert: 10.mai.2006 @ 09:53
Noen flasker whisky, en reise for familien til den spanske Solkysten og middager på luksusrestauranter - det kan være belønningen for at innkjøpssjefen ordner en lønnsom kontrakt for entreprenøren. Det som begynte som en ren forretningsrelasjon endte så opp som kameraderi. Whisky, reiser eller millioner satt inn på sveitsiske bankkonti. Det kan være bestikkelser i stort og smått; en belønning for å ordne en lønnsom kontrakt til en entreprenør.

            La oss tenke oss Lars, som egentlig heter noe annet. Han arbeidet i flere år som innkjøper på teknisk kontor i en kommune i Midt-Norge. Gjennom hans hender passerte tilbud og kontrakter på drøyt hundre millioner kroner. Han hadde stor makt over hvilke entreprenører og leverandører kommunen valgte til ulike oppdrag.

            En dag, på begynnelsen av 1990-talet, kom en pakke i posten. I den lå en hilsen fra Aksel, produksjonssjef for et foretak som utførte en del kommunale arbeider, og en flaske eksklusiv skotsk whisky. Lars: - Først tenkte jeg å sende tilbake flasken, men ... jeg hadde ikke så god lønn sammenliknet med personer på liknende poster i det private næringslivet. Jeg tenkte også at en flaske brennevin ikke skulle påvirke meg i arbeidet. Jeg beholdt whiskyen, og den smakte utsøkt.

            Tenkte så Lars på at han lot seg bestikke? Nei, ikke da. Han hadde opparbeidet seg en god relasjon med Aksel, men bestikkelse? Nei.

            En dag ringte Aksel og var opprørt. Hans foretak hadde tapt noen kontrakter og nå gikk ryktet om at en konkurrent hadde gitt et lavere bud på renovasjonen av et stort antall lekeplasser og parkområder i kommunen. Lars: - Han bad meg sjekke i anbudsdokumentene om opplysningene stemte. Jeg skulle få noe for den tjenesten, sa han. Jeg sjekket og fortalte Aksel at det fantes et lavere bud. Da spurte Aksel om han fikk gjøre endringer i sitt eget anbud, og det lot jeg lot ham gjøre. Han hadde handlet utmerket tidligere, og det var ingen grunn til å bytte entreprenør.

            Oppdraget gikk til Aksels firma, og et par uker senere fikk Lars et brev som inneholdt fem charterbilletter til den spansk Solkysten. Nå måtte han vel ha fattet at han var blitt bestukket? Jo, det var klart, sier Lars, men det var ikke uvanlig med bestikkelser innen privat og offentlig sektor. I byggebransjen var - og er det fortsatt – innlysende med ulike former for gaver. Bare se hva som kom fram i saken om Vinmonopolet. Nordmenn er veldig godtroende når det gjelder bestikkelser. Vi tenker ikke at smøring er en form for bestikkelse. Vi tenker at det ”bare” er smøring.

            Det ble noen flere whiskyflasker, og i forbindelse med en konferanse bød Aksel på luksusmiddag i Oslo. Også senere hen betalte han regningen på fine restauranter. Lars tenkte ikke på den risiko han tok. Han hadde hørt snakk om middager, flaskegaver og betalte reiser før han selv falt for fristelsen. Han så det ikke som lovbrudd eller uetisk fra hans side ettersom det jo var Aksel som tok initiativet!

            I dag angrer Lars. Han sier at reisen til Solkysten ikke ble vellykket, det kjentes ikke riktig å ligge der på stranden og nyte varmen. Han følte seg moralsk defekt av den opplevelsen. Han begynte å snyte på skatten, og ga en håndverker som jobbet svart oppdraget med å pusse opp kjøkkenet. I dag arbeider Lars for en annen kommune, og har vanskelig for å akseptere en lunsjinvitasjon.

            Hvorfor lar folk seg bestikke? Jeg tror det nærliggende svaret ofte er ren og skjær grådighet. Bedre å ha mye penger enn lite. Ofte har de involverte ikke forstått at de har brutt lov eller regelverk. Media er kanskje noe mer oppmerksomme enn før på mulighetene for å avsløre og rapportere bestikkelser og "vennskapskorrupsjon". Men media må grave mye mer i grumset ukultur og samrøret som finnes i mange virksomheter og kommuner. Dersom samfunnet ikke mer aktivt sier fra om bestikkelser, blir det mer tolerant for disse typer handlinger. Korrupsjon er en kreftsvulst i samfunnskroppen, og kan fordrives!

Er du enig i at bestikkelser begynner som en liten gave? Har du eksempler eller egne opplevelser som bekrefter dette?

hits