På lag med varslerne

Skrevet av Jan Borgen - 13.okt.2006 @ 13:01:52

Sakene avdekket i media om korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet i kommunal sektor, er som alle etter hvert vet toppen av isfjellet i Kommune-Norge.


En ansvarlig kommunal ledelse som vil forebygge denne kriminalitet spiller på lag med de ansatte og de ansattes tillitsvalgte. De ansatte, høyt og lavt, kjenner mulighetene for å skaffe seg uberettigede fordeler. De tilbys uberettigede fordeler med løfte om at ingen skal få vite.

De ser misligheter som ikke rapporteres på behørig måte. De er potensielt den beste "internkontroll" kommunene har. De ansattes informasjon kan bidra til å avdekke korrupsjon.

Men det forutsetter at kommuneledelsen vet å bruke denne kontrollen for hva den er verdt: at den ivaretar dem som vil si fra, som kan varsle om kritikkverdige forhold, men som i utgangspunktet ikke våger.

Der gjør mange etatsledere i kommunene en slett jobb. De oppmuntrer ikke, legger ikke til rette for varsling. Kommuneledere er pålagt ansvar for å informere ansatte om kommunens etiske normer og sørge for at regelverket følges i praksis.

Men i mange kommuner er det en rystende mangel på praktiseringen av regelverket. Dersom kommunene ikke har de ansatte med seg i kampen mot korrupsjon, er slaget tapt. Da forblir oppdagelsesrisikoen lav, og problemet som før. Kommuneledelsen må forbi pratestadiet og gi nøkkelpersonell ordentlig opplæring i dilemmaer og korrupsjonsfarer, i etiske gråsoner, kameraderi og rolleblanding.

Eksempelvis, hva gjør den ansatte når hun ser at kollegaen deltar i konkurranse om leveranser til sin egen arbeidsplass gjennom eierandeler eller en konsulentjobb i et privat selskap?

Hvem skal hun varsle og hvordan?

I disse dager behandler Stortinget regjeringens lovforslag om varslerrett og varslervern. Blir ikke resultatet bedre enn det som er foreslått, taper regjeringen den nasjonale kampen mot korrupsjon i offentlig sektor.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=2331758
hits