Det begynner med en gave ....

Skrevet av Jan Borgen - 10.mai.2006 @ 09:53
Noen flasker whisky, en reise for familien til den spanske Solkysten og middager på luksusrestauranter - det kan være belønningen for at innkjøpssjefen ordner en lønnsom kontrakt for entreprenøren. Det som begynte som en ren forretningsrelasjon endte så opp som kameraderi. Whisky, reiser eller millioner satt inn på sveitsiske bankkonti. Det kan være bestikkelser i stort og smått; en belønning for å ordne en lønnsom kontrakt til en entreprenør.

            La oss tenke oss Lars, som egentlig heter noe annet. Han arbeidet i flere år som innkjøper på teknisk kontor i en kommune i Midt-Norge. Gjennom hans hender passerte tilbud og kontrakter på drøyt hundre millioner kroner. Han hadde stor makt over hvilke entreprenører og leverandører kommunen valgte til ulike oppdrag.

            En dag, på begynnelsen av 1990-talet, kom en pakke i posten. I den lå en hilsen fra Aksel, produksjonssjef for et foretak som utførte en del kommunale arbeider, og en flaske eksklusiv skotsk whisky. Lars: - Først tenkte jeg å sende tilbake flasken, men ... jeg hadde ikke så god lønn sammenliknet med personer på liknende poster i det private næringslivet. Jeg tenkte også at en flaske brennevin ikke skulle påvirke meg i arbeidet. Jeg beholdt whiskyen, og den smakte utsøkt.

            Tenkte så Lars på at han lot seg bestikke? Nei, ikke da. Han hadde opparbeidet seg en god relasjon med Aksel, men bestikkelse? Nei.

            En dag ringte Aksel og var opprørt. Hans foretak hadde tapt noen kontrakter og nå gikk ryktet om at en konkurrent hadde gitt et lavere bud på renovasjonen av et stort antall lekeplasser og parkområder i kommunen. Lars: - Han bad meg sjekke i anbudsdokumentene om opplysningene stemte. Jeg skulle få noe for den tjenesten, sa han. Jeg sjekket og fortalte Aksel at det fantes et lavere bud. Da spurte Aksel om han fikk gjøre endringer i sitt eget anbud, og det lot jeg lot ham gjøre. Han hadde handlet utmerket tidligere, og det var ingen grunn til å bytte entreprenør.

            Oppdraget gikk til Aksels firma, og et par uker senere fikk Lars et brev som inneholdt fem charterbilletter til den spansk Solkysten. Nå måtte han vel ha fattet at han var blitt bestukket? Jo, det var klart, sier Lars, men det var ikke uvanlig med bestikkelser innen privat og offentlig sektor. I byggebransjen var - og er det fortsatt – innlysende med ulike former for gaver. Bare se hva som kom fram i saken om Vinmonopolet. Nordmenn er veldig godtroende når det gjelder bestikkelser. Vi tenker ikke at smøring er en form for bestikkelse. Vi tenker at det ”bare” er smøring.

            Det ble noen flere whiskyflasker, og i forbindelse med en konferanse bød Aksel på luksusmiddag i Oslo. Også senere hen betalte han regningen på fine restauranter. Lars tenkte ikke på den risiko han tok. Han hadde hørt snakk om middager, flaskegaver og betalte reiser før han selv falt for fristelsen. Han så det ikke som lovbrudd eller uetisk fra hans side ettersom det jo var Aksel som tok initiativet!

            I dag angrer Lars. Han sier at reisen til Solkysten ikke ble vellykket, det kjentes ikke riktig å ligge der på stranden og nyte varmen. Han følte seg moralsk defekt av den opplevelsen. Han begynte å snyte på skatten, og ga en håndverker som jobbet svart oppdraget med å pusse opp kjøkkenet. I dag arbeider Lars for en annen kommune, og har vanskelig for å akseptere en lunsjinvitasjon.

            Hvorfor lar folk seg bestikke? Jeg tror det nærliggende svaret ofte er ren og skjær grådighet. Bedre å ha mye penger enn lite. Ofte har de involverte ikke forstått at de har brutt lov eller regelverk. Media er kanskje noe mer oppmerksomme enn før på mulighetene for å avsløre og rapportere bestikkelser og "vennskapskorrupsjon". Men media må grave mye mer i grumset ukultur og samrøret som finnes i mange virksomheter og kommuner. Dersom samfunnet ikke mer aktivt sier fra om bestikkelser, blir det mer tolerant for disse typer handlinger. Korrupsjon er en kreftsvulst i samfunnskroppen, og kan fordrives!

Er du enig i at bestikkelser begynner som en liten gave? Har du eksempler eller egne opplevelser som bekrefter dette?

Kommentarer:
Postet av: Jalla Klunk

Man må jo være brukbar dum for å ikke ta imot takk for avsluttede forretninger. Giveren må gjerne bli minnet på hva vedkommende da foretar seg og at det under enhver omstendighet, aldri blir oppfattet som anna enn det der ment til! Og neppe som et "forskudd" på mulige fremtidige gaver...
Selvfølgelig finnes det hauger av svaksjelede medborgere med cand. moral. hovedfag
som neppe noen gang vil kunne evne å forvalte slike enkle problemstillinger med betryggende utfall. Disse blir derfor lettbytte for nymoralistene som også demonstrerer sine svake sosialintelligensevner ved å foreslå forbudt mot alt og alle... Hørt den før. Ikke sant ? Og vi har sett utallige ganger at disse ikke en gang trenger gaver for å bli "bestukket"! Det holder som regel med litt prat i trygge omgivelser...

Adskillig verre blir det når man ikke evner å stå imot både det ene eller det andre - FØR - et avgjørende vedtak som krever at man handler gildt. For eksempel at man truer arbeidsmiljøet hvis man velger enn annen og bedre leverandør ?
Det er mye, veldig mye, skjult korrupsjon omkring. Kommer an på øyan som ser. Eller rettere sagt, øyan som evner å kunne se!

25.mai.2006 @ 23:01
Postet av: jonas hårstad

I Selbu hvor jeg bor har forvaltningsrevisjonen
ikke fungert, og revisor da ditto. Det nytter ikke
å tjene innbyggerne som politikker så lenge kontroll er helt fraværende. Fylkesmannen forveksler Kommunalt vannstyre med kommunalt selvstyre. Som folkevalgt er gjenvalg et ikketema, håpløst å sitte med ansvar så lenge ingen ting fungerer. Håper Deres arbeid gir frukter. J.H.

13.des.2006 @ 20:40
Postet av: Teffani

Very nice site. Will sure visit again.

21.sep.2007 @ 20:05
URL: http://teffani.blogspot.com
Postet av: Better at holiday

Your site is interesting, I will visit every day.Thanks

25.okt.2007 @ 19:07
URL: http://betteratholiday.blogspot.com
Postet av: Bischeon

Excellently, interesting and educational work! Your homepage looks really good and gives great information! Greetings from me! greetings

07.nov.2007 @ 23:24
URL: http://bischeon.blog.ca
Postet av: Robota

Best site. No more comment! :) Thanks!

09.nov.2007 @ 20:33
URL: http://robota.blog.ca
Postet av: Kilafa

Really enjoy your website. Thank You.

15.nov.2007 @ 21:16
URL: http://kilafa.blog.ca
Postet av: Eva Green Star

Your site is very good.
Thank you for the opportunity to sign your guest book.

23.nov.2007 @ 17:34
URL: http://eva-green-star.blogspot.com
Postet av: Jessica Alba Star

really good site!!

30.nov.2007 @ 13:16
URL: http://jessica-alba-star.blogspot.com
Postet av: Tubsolution

Hello. Enjoyed your web site :-) ! ! !

02.des.2007 @ 21:39
URL: http://tubsolution.blogspot.com
Postet av: About Nicole Kidman

I misspelled my email address on my last mail to you. Anyways, keep the site up!

04.des.2007 @ 00:48
URL: http://about-nicole-kidman.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/1254651
hits